باورها و رفتارهای جنسی زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان کرج سال 1390 - عفت السادات مرقاتی خویی; ملیحه افشار; پریسا یاوری کیا; سکینه محمدعلیزاده چرندابی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: روابط جنسی سالم در دوران بارداری در سازگاری زندگی زناشویی و استحکام خانواده نقش تعیین کننده ای دارد. با توجه به وجود مطالعات محدود در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف تعیین باورها و رفتارهای جنسی زنان باردار در طول سه ماهه اول بارداری انجام شد. روشکار: این مطالعه مقطعی در سال 1390 بر روی 88 زن باردار 8 -14 هفته دارای پرونده بهداشتی در 4 مرکز بهداشتی- درمانی شهرستان کرج انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه فردی و تاریخچه باروری، پرسشنامه خود ساخته باور و نگرانی های جنسی زنان و روابط زناشویی در بارداری بود که توسط زنان باردار تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 13) و آزمون های تی مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: 8 نفر (9%) از زنان در زمینه روابط جنسی در بارداری اطلاعاتی از کارکنان بهداشتی دریافت کرده بودند و 41 نفر (47%) از هیچ منبعی اطلاعاتی در این زمینه دریافت نکرده بودند. 15 نفر (17%) از زنان در طی چهار هفته اخیر هیچگونه فعالیت جنسی نداشته و 62 نفر (70%) کاهش دفعات فعالیت جنسی نسبت به قبل از بارداری را گزارش کردند. دلیل عمده کاهش روابط جنسی، هم در زنان و هم در مردان ترس از صدمه به جنین ذکر شد. 47 نفر (53%) اظهار داشتند که جذابیت جنسی آنان نسبت به قبل از بارداری کاهش یافته است و از نظر نوع رابطه جنسی، 33 نفر (37%) از آنان در حین فعالیت جنسی، وضعیت مرد در بالا را داشتند. 38 نفر (43/2%) داشتن رابطه جنسی دهانی مرد با زن، 40 نفر (45/4%) رابطه جنسی دهانی زن با مرد و 9 نفر (10%) رابطه مقعدی در طی چهار هفته اخیر را بیان کردند. نتیجهگیری: برخی مشـکلات و باورهـ ای غلـط در رفتـار جنسـی در دوران بـارداری وجـود دارد . بنـابراین انجـام مطالعـات مداخلاتی برای ارتقاء سلامت جنسی در دوران بارداری ضروری به نظر می رسد.