Nowy format międzynarodowej współpracy w zakresie rewizji podręczników: Europejskie Forum na Rzecz Pojednania i Współpracy w Dziedzinie Edukacji Historycznej i Nauk Społecznych (EFREC) - Patrycja Czerwińska; Katarzyna Jeż; Stefen Sammler; Marcin Wiatr (University of Wrocław, 2023)
Bi- oraz multilateralne działania na rzecz badań nad podręcznikami szkolnymi, planami nauczania i materiałami edukacyjnymi stanęły ostatnio przed trudnym zadaniem w obliczu szerzących się na nowo tendencji nacjonalistycznych i ksenofobicznych oraz konfliktów zbrojnych w Europie. Edukacja musi na te zmiany reagować w miarę szybko i opracować takie formy wymiany doświadczeń i dialogu oraz takie standardy tworzenia materiałów edukacyjnych, które możliwie najlepiej odpowiadałyby nowoczesnym wymogom dydaktycznym. W odpowiedzi na te wyzwania Instytut Leibniza do Badań nad Mediami Edukacyjnymi | Instytut Georga Eckerta w Brunszwiku w Niemczech powołał w 2021 roku projekt Europejskiego Forum na Rzecz Pojednania i Współpracy w Dziedzinie Edukacji Historycznej i Nauk Społecznych (European Forum for Reconciliation and Cooperation in History and Social Sciences Education - EFREC). Forum ma na celu przezwyciężenie fragmentaryzacji działań na rzecz rewizji treści nauczania w Europie oraz stworzenie trwałej formy wymiany i archiwizacji informacji, innowacyjnych projektów i produktów będących efektem bi- oraz multilateralnych badań nad podręcznikami i materiałami edukacyjnymi. W niniejszym artykule autorzy uzasadniają konieczność wzmocnienia i instytucjonalizacji działań na rzecz bi- i multilateralnych prac podręcznikowych oraz prezentują etapy realizacji tych działań.