Rozmowa z Arcybiskupem Kazimierzem Nyczem o Duchu Bożym w polskim Kościele i społeczeństwie - Wit Pasierbek; Zbigniew Marek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
HW: Obecny numer "Horyzontów Wychowania" poświęcony jest (nie)obecności Ducha rozumianego jako Ducha Bożego, ale także jako ducha różnych zjawisk społecznych życia. Zacznijmy od Ducha Bożego. Sobór Watykański II wniósł mocny powiew tego Ducha, ale to stało się 40 lat temu. Jak według Księdza Arcybiskupa przejawia się to w polskim Kościele dzisiaj? Abp K. Nycz: Myślę, że na Sobór Watykański II właśnie dlatego, że się skończył 40 lat temu, trzeba już patrzeć z perspektywy tej szerokiej, historycznej i sądzę, że to spojrzenie zaczyna być coraz bardziej obecne w refleksji teologicznej czy w refleksji historyków Kościoła, aniżeli w myśleniu ludzi...