Mandibular tam protez ölçü modellerinin üç boyutlu bir ölçüm yöntemiyle karşılaştırılması - Ali Kemal Ozdemir; Hakan Demir; Eminnur Ayhan; Onur Sahin; Fatih Sari; Faik Tugut (Cumhuriyet University, 2011)
Purpose: The purpose of this study was to investigate with 3 dimensional measurement system whether the stabil condition of mandibular alveolar ridge may recorded by the impression materials. Materials and Methods: The study was performed on the 14 edentulous patients. Patients were divided in two groups. Zinc-oxide eugenol (ZOE) impression material was used as a final impression material in group I and Polyvinylsiloxane (PVS) impression material was used in group II and the definitive cast was obtained. A final impression was made again from all patient with a impression plaster (IP) by means of the custom tray has a new design for each patient.  This custom tray was prepared on the definitive cast. The peripheral border line was drawn roughly and the 14 references point were done on the alveolar ridge on the definitive casts. The photographs of the definitive casts were took by Nikon E2/E2s and the three dimensional images were carried out. Height of alveolar ridge, quantity of denture bearing area and length of peripheral border line was measured on the three dimensional images. Results: This study showed that all measurement values of the IP were higher than the others. The measurement values of the ZOE were lower than the IP, but not statistically significant (p>0.05). However, the measurement values of PVS showed that the decrease of height of the alveolar ridge was statistically significant (p< 0.05). Conclusion: The effect of impression materials on the alveolar mucous membrane is vary depending on their properties and the custom tray design. For that reason, it is too important that the choice of impression material and impression technique when the mandibuler complete denture impression is made from edentulous patient has unsupported residual alveolar ridge. It is suggest that an mandibular complete denture impression is made with IP and ZOE. Key Words: Complete denture impression technique, 3-Dimensional measurement system   ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı çeşitli ölçü maddeleriyle alınan mandibular alveolar kret ölçülerinin stabilitesinin üç boyutlu bir ölçüm yöntemiyle değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 14 dişsiz hastadan alınan ölçüler kullanıldı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Son ölçü maddesi olarak birinci grupta çinko-oksid öjenol (ZOE), ikinci grupta polivinilsiloksan (PVS) kullanılarak alınan ölçülerden ana modeller elde edildi. Ana modeller üzerinden modifiye şahsi kaşık hazırlanarak hastalardan ölçü alçısı ile yeniden ölçüler alındı. Elde edilen modeller üzerinde sınır çizgileri tahmini olarak çizildi ve alveol kret üzerinde 14 referans noktası belirlendi. Ana modellerin fotoğrafları alındı (Nikon E2/E2s) ve 3 boyutlu görüntüleri elde edildi. Alveolar kret yüksekliği, protezin oturduğu alanın büyüklüğü ve çevresel sınır çizgilerinin uzunluğu 3 boyutlu görüntüler üzerinde ölçüldü. Bulgular: Bu çalışmada ölçü alçısıyla elde edilen modellerdeki ölçüm değerlerinin diğerlerinden yüksek olduğu görüldü. Ölçü alçısıyla bundan düşük değerlerde ölçüm değerleri gösteren çinko-oksid öjenol ölçü modelleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Buna karşılık polivinilsiloksan ile elde edilen modellerin ölçüm değerlerinde alveolar kret yüksekliği istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gösterdi (p< 0.05). Sonuç: Ölçü maddesinin alveolar muköz membran üzerindeki etkileri membranın özelliklerine ve şahsi kaşık dizaynına bağlı kalmaktadır. Bu yüzden desteksiz rezidüel kretlere sahip mandibular tam protez hastalarında ölçü maddesinin ve ölçü tekniğinin seçimi oldukça önemlidir. Mandibular tam protez ölçülerinin ölçü alçısı ve çinko-oksid öjenol ölçü maddesi ile alınması önerilmektedir. Anahtar kelimeler: Tam protez ölçü tekniği, 3 boyutlu ölçüm sistemi