Порушення носового дихання в дітей: причини, наслідки, сучасні погляди на корекцію та профілактику (огляд літератури) - O.K. Koloskova; A.L. Kosakovskyi (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - проаналізувати дані наукових джерел щодо причин, наслідків, сучасних поглядів на корекцію та профілактику порушень носового дихання. Наведено та систематизовано інформацію щодо особливостей будови та функціонування верхніх дихальних шляхів у дітей різного віку. Встановлено причини та наслідки порушення носового дихання. З позицій сучасних міжнародних рекомендацій оцінено принципи корекції порушень носового дихання та розширені погляди щодо можливостей профілактики захворювань верхніх дихальних шляхів. Висновки. Назальна обструкція в дитячому віці є найпоширенішою проблемою, здатною призводити до негативних наслідків, а слизова оболонка носа в маленьких дітей потребує регулярного догляду і гігієнічного очищення. Застосування нового медичного засобу ПШИК МІНІ дає змогу якісно, ефективно і безпечно зволожувати та очищати слизову оболонку носа дітей у режимі профілактичних, а за потреби, й лікувальних процедур. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.