شیوع کیست احتباسی موکوسی سینوس ماگزیلاری در رادیوگرافی های پانورامیک دیجیتال بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی رشت طی سال های 92-1391 - سمیه نعمتی; سیده طاهره محتوی پور; بردیا ودیعتی صابری; سیدمحمدحسین میرخانی; زهرا پورحبیبی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: رادیوگرافی‏های پانورامیک تهیه شده با اهداف دندانپزشکی، فرصت شناسایی بیماری‏های بدون علامت سینوس ماگزیلاری را برای دندانپزشکان فراهم می‏آورند. هدف از این مطالعه ارزیابی فراوانی کیست احتباسی موکوسی (MRC) سینوس ماگزیلاری و برخی ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در بیماران مراجعه‏کننده به دانشکده دندانپزشکی گیلان بود. مواد و روش‏ها: در این مطالعه مقطعی، رادیوگرافی‏های پانورامیک دیجیتال مربوط به بیماران مراجعه‏کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی گیلان از مهر 1391 تا مهر 1392 مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد 800 رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال (200 مورد برای هر فصل سال) توسط یک رادیولوژیست دهان، فک و صورت به منظور شناسایی وجود MRC در سینوس ماگزیلاری ارزیابی شد. فراوانیMRC و برخی ریسک فاکتورهای مرتبط با آن مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز داده‏ها با استفاده از آزمون Chi-Square انجام شد. یافته‏ها: از بین 800 رادیوگرافی پانورامیکدیجیتال بررسی شده، 444 نفر زن (5/55 درصد) و 356 نفر مرد (5/44 درصد) در محدوده سنی 8 تا 81 سال (میانگین سنی 71/14±02/36 سال) بودند. فراوانی کیست احتباسی موکوسی 4 درصد (32 مورد) بود. از 32 مورد MRC سینوس ماگزیلاری، 13 مورد در سمت راست (625/40 درصد)، 13 مورد در سمت چپ (625/40 درصد) و 6 مورد (750/18 درصد) دوطرفه بودند. وجود MRC با سن ارتباط آماری معنی‏داری نشان نداد (444/0=P)، با این وجود بالاترین فراوانی در دهه‏های پنجم (1/6 درصد) و سوم (7/4 درصد) زندگی مشاهده شد. مردها (2/6 درصد) در مقایسه با زن‏ها (3/2 درصد) فراوانی بالاتری را نشان دادند (005/0=P). بیشترین فراوانی به ترتیب در بهار (5/7 درصد) و پاییز (5 درصد) مشاهده شد. نتیجه گیری: در مطالعه حاضر فراوانی MRC در مردان بیشتر از زنان بود و عمدتاً به صورت منفرد و یک‏طرفه دیده شد. همچنین بالاترین فراوانی MRC در فصل بهار ممکن است بر تأثیر عوامل آلرژیک بر شیوع MRC که در برخی مطالعات پیشین به آن اشاره شده است، تأکید نماید.