DİŞHEKİMLERİ VE DİŞHEKİMLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN DİJİTAL RADYOGRAFİ HAKKINDAKİ BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Elif Soğur; B. Güniz Akdeniz (Ankara University, 2005)
Bu çalışmanın amacı dişhekimliği öğrencilerinin, serbest dişhekimlerinin ve akademisyenlerin intraoral dijital radyografi DR bilgilerini,tercih nedenlerini ve tutumlarını değerlendirmektir. Dişhekimliği öğrencilerinin, serbest dişhekimlerinin ve akademisyenlerin dijital radyografi prensipleri hakkındaki bilgilerini, tercih nedenlerini vedişhekimliği müfredatında yer alması konusundakifikirlerini saptamayı hedefleyen bir ankethazırlandı. Dişhekimlerinin demografik bilgileri ileklinik ve elektronik donanımları sorgulandı.Ankete katılanların dijital radyografiyi tercih etmekriterleri 6-dereceli bir skala yardımıyladeğerlendirildi. Ankete alınan yanıtlar tanımlayıcıistatistik analizleri ve tek yönlü varyans analizi ilekarşılaştırmalı olarak değerlendirildi.Ankete 103 akademisyen %35 , 95 serbesthekim %33 , 94 öğrenci %32 olmak üzeretoplam 292 dişhekimi yanıt verdi. Bunlardan 83serbest hekim %87 , 91 öğrenci %97 , ve 97akademisyen %94 dijital radyografiyi konvansiyonel filme tercih edebileceklerini belirtti. Yaş, cinsiyet ve mezuniyet yılı DR tercihini etkilemezken p>0,05 , öğrenci, akademisyen veya serbest hekimolmanın bu tercihte anlamlı rolü olduğu bulundu p