Patriotyzm. O różnorodności jego ujęć teoretycznych i praktycznej obecności w pracy wychowawczej zmartwychwstańców przed rokiem 1939 - Janina Kostkiewicz (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2018)
Rozważania zawarte w artykule dotyczą pojęcia patriotyzmu - nie tylko szeroko rozumianego, lecz także nieizolowanego z wachlarza kontekstów, w jakich może występować i które mogą warunkować jego rozumienie (treści nań się składające). Rozważania moje winny prowadzić do weryfikacji tezy mówiącej, że: specyfika historii narodu, jego geograficzne i wyznaczane charakterem kultury miejsce w świecie warunkują treści zawierane w pojęciu "miłości do ojczyzny". Treści te są zatem odmienne u różnych narodów, odmiennie odczuwane, przeżywane i wyrażane. Ukazanie szeroko warunkowanego rozumienia patriotyzmu przez Polaków połączone jest z manifestowaniem się tych faktów w praktyce życia i w biografiach ludzkich - tu postaci wybitnych w dziejach Zgromadzenia Zmartwychwstania Pańskiego (CR): B. Jańskiego, P. Semenenki, H. Kajsiewicza, W. Barzyńskiego, W. Zapały.