ORTODONTİ-KONSERVATİF TEDAVİ İŞBİRLİĞİ İLE ESTETİK YAKLAŞIMLAR İKİ OLGU NEDENİYLE - Neslihan Arhun; Ayça Arman (Ankara University, 2006)
Günümüzde, özellikle genç erişkinlergörünümlerine çok önem vermektedirler ve dişler,kişisel görünümlerinde kilit bir rol oynamaktadır.Son 25 yılda devamlı gelişim gösteren adeziv dişhekimliği de bu estetik ihtiyaçlar› hem basit hem de ekonomik olarak karş›layabilmektedir. Günümüzde modern adeziv teknikler, estetik olmayan diş formlar›n›n, boyutlar›n›n ve renklerinin düzeltilmesini sağlamak amac›yla restoratif malzemelerin direkt olarak diş yap›s›na yap›şt›r›lmas›n› sağlamaktad›r. Kompozit rezinler ayn› zamanda diastema kapat›lmas›, kama veya eksik yan kesici dişlerin düzeltimesi amac›yla da diş yap›s›na direkt olarak eklenebilir. Bu vaka raporu, malokluzyonla beraber eksik/kama şeklinde yan kesici dişleri olan iki hastan›n ortodonti ve konservatif tedavi işbirliği ile estetik ve fonksiyonel rehabilitasyonunu anlatmaktad›r. Başar›l› bir şekilde ortodontik tedavi, periodontal cerrahi ve direkt kompozit rezin uygulanmas›n› içeren koordine bir tedavi yap›lm›şt›r. Bu şekilde, hastalar›n üst öndişleri için estetik beklentileri invaziv bir tedavi uygulamas›na gerek kalmadan başar›yla sağlanm›şt›r.