АНАЛИЗА КЊИЖЕВНОГ ЛИКА У ИНДИВИДУАЛИЗОВАНОЈ РАЗРЕДНОЈ НАСТАВИ - Mira Laketić (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2024)
Научним истраживањем у другој половини ХХ вијека и у наше вријеме идентификоване су врло велике индивидуалне разлике у психофизичком развоју дјеце и младих. На тим сазнањима заснивају се све израженије потребе да се настава свих предмета и програмских подручја (па и рада на књижевном тексту) у што већој мјери цјелисходно индивидуализује прилагођавањем когнитивним способностима, предзнањима, сазнајним потребама и особинама личности сваког ученика. Интерпретација књижевних текстова утемељена на теорији књижевности и савременим дидактичко-методичким концепцијама захтијева систематичан приступ у анализи књижевних ликова, јер углавном књижевна дјела памтимо по ликовима који су били носиоци мисаоног, естетског, емотивног и идејног језгра њихове знаковне структуре. У овом раду приказани су резултати експерименталног истраживања који показују да се индивидуализацијом разредне наставе књижевности постижу статистички значајно бољи резултати у анализи књижевног лика, него у настави која је неиндивидуализована. Добијени резултати могу представљати изузетно значајан допринос рјешавању актуелног и важног питања ефикасне анализе књижевног лика у разредној настави, као и теоријском заснивању и експерименталној верификацији нових модела индивидуализоване наставе којима би био циљ дјелотворнија анализа књижевног лика.