Інсульт: різновиди, фактори ризику, фізична реабілітація - Богдан Михайлович Мицкан; Геннадій Анатолійович Єдинак; Зіновій Миколайович Остапяк; Богдан Васильович Грицуляк; Тетяна Мицкан (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Значна поширеність сьогодні різних видів інсульту серед різних вікових груп, у тому числі дітей і молоді, а також великий ступінь інвалідизації осіб, які перенесли інсульт вимагає глибокого аналізу наукових даних стосовно можливостей фізичної реабілітації після перенесеного інсульту. Це дасть можливість підвищити ефекивність відновлювальної кінезітерапії. Мета роботи - охарактеризувати різновиди інсультів, причини їхнього виникнення і сучасні підходи до фізичної реабілітації після перенесеного інсульту. Сьогодні прийнято диференціювати інсульти на такі різновиди: ішемічний інсульт (атеротромботичний, кардіоемболічний, гемодинамічний, лакунарний і інсульт по типу гемореологічної мікрооклюзії), внутрішньомозковий і субарахноїдальний крововилив. Основними принципами постінсультної реабілітації є: 1) максимально ранній початок реабілітаційних заходів (якщо дозволяє стан здоровя пацієнта то починають з перших днів); 2) систематичність і тривалість; 3) адекватність і комплексність (завдяки синхронній роботі міждисциплінарної команди можливе найбільш повноцінне відновлення утрачених функцій після перенесеного інсульту). Основним засобами фізичної реабілітації в постінсультному періоді є пози, пасивні й активні фізичні вправи, дихальна гімнастика, масаж, гідрокінезітерапія, імпульсні струми, відновлювальний масаж.