مقایسه نظرات ابن‌سینا با توصیه‏های امروز سازمان جهانی بهداشت در پیشبرد زایمان طبیعی - الهام اختری (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: زایمان طبیعی دارای یک روند فیزیولوژیک است، علی‌رغم این روند، امروزه در کشور ایران تقریباً نیمی از تولدها حاصل جراحی سزارین می‏باشند که این آمار نسبت به آمار جهانی بسیار بالاتر است. به نظر می‏رسد ترس ناشی از عدم توانایی کنترل درد و زمان زایمان طبیعی و ترس از رخداد عوارض بین مادر و پزشک، نقطه مشترکی در شکل‏گیری تصمیم نهایی برای سزارین است. طب مکمل در کنار طب کلاسیک دارای نکات ارزشمندی در کمک به القای زایمان طبیعی است که بررسی این موارد در کنترل بهتر روند زایمان کمک کننده است. روش‌کار: ابتدا نسخ متعدد قانون ابن‌سینا مورد بررسی قرار گرفت تا نسخه‏ای که از دید مصححین کتب خطی و چاپ سنگی دارای بیشترین اصالت است، انتخاب شود. به این ترتیب نسخه قانون در طب چاپ بیروت به زبان عربی انتخاب شد. در کتاب قانون جلد سه در خصوص بیماری‏های رحم توضیح داده شده است و در همین بخش، فصل متمایزی به مبحث زایمان اختصاص یافته است. فصل مورد نظر ترجمه شد و نظرات حکیم ابن‌سینا در خصوص تسهیل زایمان در این مقاله مورد توجه قرار گرفت. سپس با استفاده از سایت سازمان جهانی بهداشت، توصیه‏های انجام زایمان طبیعی مورد مقایسه با نظرات حکیم قرار گرفت. سازمان بهداشت جهانی و حکیم بوعلی دستورالعمل‏های مشخصی در القای زایمان طبیعی در جهت کاستن از عوارض توصیه نموده‏اند. به ترتیبی که در هر دو مورد توصیه‏های غذایی، کنترل استرس، نحوه نفس کشیدن و حمام نمودن و ... مورد توجه قرار گرفته‏اند. در کتاب قانون، حکیم به تفضیل در خصوص نحوه تغذیه، وضعیت قرارگیری زائو، نفس کشیدن، ماساژ و روغن مالی و استفاده از عطرهای خوش‏بو سخن گفته است. آن‏چه که با بررسی موارد توصیه شده ابن‌سینا در خصوص تدبیر زایمان در مقایسه با توصیه‏های سازمان بهداشت جهانی جالب به نظر می‏رسد، به روز بودن نظرات حکیم است.