SARS COV-2 (COVİD-19) YÖNETİMİNDE ÇİNKO, BAKIR, SELENYUM VE MAGNEZYUMUN ETKİNLİĞİ VE ÖNEMİ - Mücahit Muslu (Sakarya University, 2021)
Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirüs 2 enfeksiyonu (SARS-CoV-2 / COVID-19) Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkmıştır. Pandemi halini alarak birçok ölüme neden olmuştur. Enfekte insandan, insana damlacık yolu ile ağız, burun ve göz mukozasında bulaşabilmektedir. Öksürük, ateş, halsizlik gibi kişiye göre değişen birçok belirti bulunmaktadır. Selenyum, çinko, bakır ve magnezyumun özellikle antioksidan ve antiviral etkilerinin COVID-19sürecinde mücadelede etkili olabileceği bildirilmiştir. Bu minerallerin serum düzeylerinin düşük olması hastalığa yakalanma ve hastalık belirtilerinin şiddetlenmesi ile ilişkili olduğu belirtilmiştir. COVID-19tedavi sürecinde hastaneye yatan hastaların serum minerallerinin incelenmesi ve varsa eksikliklerin giderilmesi önerilmektedir. Bu derlemede selenyum, çinko, bakır ve magnezyumun COVID-19ile ilgili etkileri güncel bilgilerle incelenmiştir.