Bėgimo palengvintomis sąlygomis poveikis skirtingo meistriškumo sportininkių bėgimo technikai - Danguolė Satkunskienė; Donatas Rauktys (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - nustatyti bėgimo palengvintomis sąlygomis poveikį skirtingo meistriškumo sportininkių bėgimo tech- nikai. Tirtos trys didelio meistriškumo sportininkės, kurių 200 m bėgimo rezultatas buvo nuo 23,86 iki 25,33 s (amžius 20-26 m.; ūgis 167-173 cm; kūno masė 59-65 kg) ir trys mažesnio meistriškumo sportininkės, kurių 200 m bėgimo rezultatas - nuo 27,54 iki 27,68 s (amžius 13-15 m.; ūgis 168-171 cm; svoris 50-53 kg). Tiriamosios bėgo šešis kartus po 30 metrų iš vietos, bėgimą pradėdamos iš aukštos pradmės. Paskutinius tris kartus bėgikės buvo tempiamos standžia guma. Po kiekvieno bėgimo sportininkės ilsėjosi nuo 5 iki 7 minučių. Bėgimas buvo ﬁ lmuojamas skaitmenine CANON XM1 vaizdo kamera iš šono 20-30-ame bėgimo metre. Bėgimo technikos analizė atlikta naudojant specia- lizuotą judesių analizės programą SIMI MOTION 2D. Apskaičiuota: atramos trukmė, žingsnio ilgis, bėgimo tempas, klubo sąnario momentinis kampas ir kampinis greitis viso ciklo metu. Buvo analizuojamas maksimalus šlaunies lenkimo kampas mosto metu, šlaunies kampas su vertikale kojos pastatymo bei atitraukimo momentu, maksimalusis šlaunies tiesimo greitis kojos pastatymo momentu ir maksimalusis šlaunies tiesimo greitis atramos metu. Palyginus skirtingo meistriškumo sportininkių bėgimo kinematinius rodiklius bėgant natūraliai maksimaliuoju greičiu ir bėgant palengvintomis sąlygomis (tempiant standžia guma), buvo nustatyti statistiškai patikimi kinematinių rodiklių pokyčiai. Patikimai padidėjo mažesnio meistriškumo sportininkių bėgimo greitis (nuo 6,88 ± 0,38 iki 7,65 ± 0,53 m / s), bėgimo tempas (nuo 3,96 ± 0,22 iki 4,14 ± 0,19 žings. / s), žingsnio ilgis (nuo 1,74 ± 0,09 iki 1,84 ± 0,08 m) ir šlaunies tiesimo greitis kojos pastatymo ant atramos momentu (nuo 4,70 ± 0,78 iki 6,40 ± 1,3 rad / s); sumažėjo atramos trukmė (nuo 0,11 ± 0,01 iki 0,10 ± 0,01 s) ir šlaunies lenkimo kampas statant koją ant atramos (nuo 31,39 ± 4 iki 27,35 ± 2,6º). Patikimai padidėjo didesnio meistriškumo sportininkių bėgimo greitis (nuo 8,21 ± 0,61 iki 9,21 ± 0,68 m / s), žingsnio ilgis (nuo 1,94 ± 0,06 iki 2,14 ± 0,07 m) ir maksimalusis šlaunies tiesimo greitis atramos metu (nuo 9,63 ± 0,4 iki 10,43 ± 0,5 rad / s); sumažėjo atramos trukmė (nuo 0,11 ± 0,01 iki 0,09 ± 0,02 s) ir šlaunies lenkimo kampas mosto pirmyn metu (nuo 64,62 ± 4 iki 59,27 ± 3,2º). Šlaunies kampinio judėjimo analizė leido pastebėti, kad palengvintų bėgimo sąlygų taikymas didesnio meistriškumo sprinterėms neturėjo reikšmingos įtakos labiausiai greitį limituojan- čiam bėgimo technikos elementui - šlaunies tiesimo greičiui kojos pastatymo ant atramos momentu. Raktažodžiai: sprintas, kinematiniai rodikliai, palengvintos sąlygos, meistriškumas.