FACTORI DE PROGNOZA A MORTALITĂȚII INTRASPITALICEȘTI ÎN INFARCTUL DE MIOCARD FĂRĂ SUPRADENIVELAREA SEGMENTULUI ST - Mihaela MUNTEANU; Victoria IVANOV; Mihail POPOVICI (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Introducere. Deși în ultimele decenii s-au realizat progrese notabile în managementul pacienților cu infarct miocardic fără supradenivelarea segmentului ST (NSTEMI), rata mortalității intraspitalicești rămâne ridicată. Aceasta depinde de un șir de factori: demografici, antropometrici, temporali, socio-economici, etnici și altele. Astfel, decelarea unui algoritm de factori cu valoare predictivă asupra riscului mortalității intraspitalicești se anunță un reper important în contextul gestionării corespunzătoare a acestora. Scopul studiului a fost evaluarea factorilor de prognostic asociați cu moartea intraspitalicească la pacienții cu NSTEMI revascularizați prin intervenție coronariană percutană cu stent (PCI). Materiale și metode. În studiu observațional realizat în perioada 2020-2023 au fost incluși 550 de pacienți cu NSTEMI revascularizați prin PCI. În baza evidențelor clinice și paraclinice de la admitere (date demografice, factorii de risc cardiovascular, istoricul bolii cardiovasculare, comorbidități, prezentarea clinică, clasa Killip, date de laborator, electrocardiograma, ecocardiograma selectate din chestionarul de 180 de puncte) s-au selectat predictorii plauzibili ai mortalității în contextul estimării comparative a 2 loturi: primul - lotul celor decedați (n=23; 4,18%) și al doilea - lotul pacienților care au supraviețuit (n=527, 95,82%).Rezultate. Vârsta medie a pacienților decedați era de 71,39± 2,05 ani vs 66,24±0,45 ani, p<0,05, față de pacienții care au supraviețuit. Bolnavii din primul lot, cei decedați intraspitalicesc, s-au prezentat cu un grad avansat (clasa Killip III și IV) al insuficienței cardiace (14 (60,8%) vs 56 (10,6%), p<0,001) iar frecvența contracțiilor cardiace era 92,36±4,77 vs 79,71±0,83 bătăi/minut, p<0,05 la pacienții supraviețuitori. Valorile NT proBNP la pacienții din lotul întâi au fost de 14127,85±3953,53 ng/mL vs 3869,08±412,26 ng/mL, p<0,05, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) a fost 31,09±4,08 vs 20,59±0,70 mm/oră, p<0,05, creatinina a avut valoarea 133,0±10,23 µmol/L vs 106,85±2,71 µmol/L, p<0,05 și urea a fost 16,00±2,77 mmol/L vs 8,12±0,20 mmol/L, p<0,05. În lotul celor decedați, raportul neutrofile-limfocite, unul dintre factorii care reflectă starea de inflamație sistemică, a a atins valori de 6,607±0,099 vs 3,254±0,084, p<0,01, la supraviețuitori. Scorul GRACE a fost mai mare în grupul pacienților decedați (148,3±5,2 vs 121,9±1,2; p<0,001).Concluzii. Rata pacienților cu infarct NSTEMI care au decedat în spital rămâne înaltă în Republica Moldova (4,18%) față de cea raportată în registrul multicentric european (1,0-2,8%). Conform datelor obținute, factorii de risc, care influențează negativ prognosticul pacienților cu NSTEMI revasculrizați prin PCI sunt: vârsta mai mare decât >71 ani, FCC peste 90 bătăi/min, insuficiența cardiacă avansată, valori majorate ale NT proBNP, creatinina crescută, Scorul GRACE peste 143 de puncte, raportul neutrofile-limfocite peste 6,607, precum și prezența comorbidități cum este boală obstructivă cronică pulmonară (BPCO).