КІСТИ ПЕРВИННОЇ КИШКИ У ДІТЕЙ - V. K. Litovka; S. V. Veselyy; K. V. Latyshov; G. A. Sopov; A. V. Chercun; P. A. Lepichov (Bukovynian State Medical University, 2015)
Кісти первинної кишки у дітей зустрічаються рідко. В клініці дитячої хірургії імені професора М.Л.Куща за останні 30 років перебувало на лікуванні 43 дитини з кістами первинної кишки у віці від одного місяця до п'ятнадцяти років. Бронхогенні кісти було діагностовано у 32 хворих, ентерогенні - у 11. Осіб жіночої статі було 23, чоловічої - 20. Внутрішньолегеневе розташування бронхогенних кіст було у 23 дітей, медіастінальне - у 9. Визначені показання до хірургічного лікування, проаналізована його ефективність. Своєчасна діагностика й адекватне оперативне лікування значно зменшують кількість несприятливих результатів.