The Analysis of the Frequency of Low Back Pain Syndrome Depending on Body Type and Gender - Agata Baranowska; Anna Machoy-Mokrzyńska; Marek Bulsa (Kazimierz Wielki University, 2022)
Wstęp. Otyłość jest jedną z przyczyn występowania i nasilania się dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Rozluźnienie gorsetu mięśniowego w odcinku lędźwiowo-krzyżowym, spowodowane otyłością brzuszną, często doprowadza do niestabilności tego odcinka kręgosłupa. Celem pracy było zbadanie wpływu otyłości mierzonej za pomocą BMI oraz wskaźników WHR i Rohrera  na występowanie dolegliwości bólowych, pochodzących z dolnego odcinka kręgosłupa. Materiał i metody. Badaniem objęto 114 pacjentów ze zdiagnozowanymi zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa, leczonych w Poradni Fizjoterapii Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej Szkół Wyższych w Szczecinie. Zastosowano technikę ankietowania bezpośredniego połączoną z wywiadem, wykorzystując specjalnie zaprojektowaną autorską ankietę, połączoną z badaniem klinicznym. Stopień otyłości oraz typ budowy ciała określono posługując się BMI oraz wskaźnikami WHR i Rohrera. Wyniki.  W badanej grupie pacjentów BMI wykazuje, iż mężczyzn charakteryzuje nadwaga (59%, n=20), natomiast masa ciała kobiet częściej zawiera się w granicach normy (48%, n=36). W przypadku wskaźnika WHR stwierdza się przewagę androidalnego typu budowy ciała u kobiet w stosunku do mężczyzn (60% vs. 56,4%). Rzadziej występujący typ gynoidalny częściej dotyczy mężczyzn niż kobiet (43,6% vs. 40%). Wskaźnik Rohrera wykazuje, iż mężczyźni częściej prezentują pykniczy typ budowy ciała (69,2%, n=27), natomiast kobiety zdecydowanie częściej mają atletyczną (30,7%, n=23), a rzadziej leptosomiczną (9,3%, n=7) budowę ciała. Częstość występowania dolegliwości bólowych lędźwiowego odcinka kręgosłupa zależy w sposób istotny statystycznie od BMI (p<0,05).  Wnioski. Ocena masy ciała dokonana przy pomocy wskaźników antropometrycznych wykazała wyższe wartości BMI i wskaźnika Rohrera u mężczyzn. Ponadto stwierdzono statystyczną zależność między BMI, a częstością występowania dolegliwości bólowych w odcinku lędźwiowym kręgosłupa.