REDEK, ŽIVLJENJE OGROŽAJOČ ZAPLET OB AKUTNI OKUŽBI SEČIL - Tjaša Šinkovec Savšek; Rina Rus (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
Okužbe sečil so med najpogostejšimi bakterijskimi okužbami pri otrocih in so pogosto prvi znak prirojenih nepravilnosti sečil. Če jih pravočasno odkrijemo in ustrezno zdravimo, so zapleti redki. V akutni fazi okužbe sečil lahko pride do resnega, življenje ogrožajočega, a redkega zapleta - psevdo-hipoaldosteronizma, ki najpogosteje prizadene otroke do šestega meseca starosti. V prispevku opisujemo klinični primer šestmesečnega dečka, pri katerem je ob akutni okužbi sečil prišlo do sekundarnega psevdohipoaldosteronizma tipa 1. V nadaljevanju razpravljamo o klinični sliki, diagnosticiranju, diferencialni diagnostični analizi in zdravljenju sekundarnega psevdohipoaldosteronizma tipa 1, ki je posledica okužbe sečil in prirojenih nepravilnosti sečil.