Перший досвід імплантації стимулятора діафрагмального нерва в немовляти з білатеральним парезом діафрагми - O.M. Leniv; A.A. Pereyaslov; R.Y. Kovalskyy; L.Y. Hyzha; O.M. Nykyforuk; R.I. Dats (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2023)
Ушкодження діафрагмального нерва є нечастим, проте добре відомим ускладненням пологової травми, яке спричинюється травмуванням плечового сплетення. Найчастіше виявляють однобічний парез купола діафрагми, а білатеральні ушкодження - рідше. Параліч діафрагми зумовлює розвиток тяжких респіраторних розладів, що потребує тривалої інтенсивної терапії, часто з використанням штучної вентиляції легень. Хоча існує вірогідність самостійного відновлення функції діафрагми, проте це потребує тривалої респіраторної підтримки. Загальноприйнятих протоколів лікування немовлят з парезом/паралічем діафрагми немає. Основним методом хірургічного лікування в цих пацієнтів вважається плікація діафрагми, переважно в дітей з однобічним ураженням, проте вона не у всіх пацієнтів приводить до позитивного ефекту. Метою роботи було представити нову можливість у лікуванні немовлят з білатеральним паралічем діафрагми. Клінічний випадок. Наведено перший досвід трансторакальної імплантації стимулятора діафрагмального нерва в немовляти з білатеральним паралічем діафрагми. Новонароджений госпіталізований із синдромом дихальних розладів. Під час рентгенологічного дослідження виявлено парез обох куполів діафрагми. Упродовж 7 місяців потребував штучної вентиляції легень, оскільки спроби перевести дитину на самостійне дихання зумовлювали падіння сатурації. Для відновлення самостійного дихання, під контролем торакоскопії, імплантовано стимулятор діафрагмального нерва спочатку справа, а потім зліва. За результатами електронейроміографії та ультрасонографії підтверджено ефективність лікування після імплантації стимулятора діафрагмального нерва. Висновки. Імплантація стимулятора діафрагмального нерва може бути методом лікування новонароджених із білатеральним паралічем діафрагми. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.