EMZİRİYORUM BEBEĞİM DOYMUYOR: YETERSİZ SÜT ALGISI - Suzan Güngör Çalışkan; Sevin Altınkaynak (Sakarya University, 2019)
Anne sütünün hem bebeğe hem anneye sayısız yararını olduğu bilinmesine rağmen ülkemizde ve dünyada ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenme oranları hedeflenen düzeylerde değildir. İlk altı ay sadece anne sütü ile beslenme süresinin iyileştirilmesi hem ulusal hem uluslararası bir önceliktir. Anne sütünün erken bırakılması ya da erken ek gıdaya geçilmesinin en sık nedeni annelerde "yetersiz süt algısı‟dır. Emziren annelerin çoğu yeterince süt üretemediklerini veya bebeklerinin yeterince süt alamadıklarını düşündükleri için ek gıdaya başladıkları ya da emzirmeyi tamamen bıraktıkları görülmektedir. Aslında birçok annenin sütü bebeğine yeter, sütün gerçekten yetersiz olması çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Bebeğin sık emmesi, kısa ya da uzun emmesi, çok ağlaması, memelerin küçük olması, pompa ile sağınca süt gelmemesi ya da az gelmesi, memelerden artık süt sızmaması, memelerin dolgun olmaması, süt inme refleksinin hissedilmemesi emziren anneleri sütüm yetmiyor algısına yönlendiren yanıltıcılardır. Bu derlemede yetersiz süt algısına neden olan yanıltıcı belirtiler, anneye nasıl yardımcı olunur ve gerçekten sütün yetip yetmediğini nasıl anlaşılacağını sağlayan güvenilir belirtilerin incelenmesi amaçlanmıştır.