УРАЖЕННЯ ГОЛОВНОГО МОЗКУ У ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ - ПАЦІЄНТІВ ВІДДІЛЕННЯ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ НОВОНАРОДЖЕНИХ - О. Яблонь; Т. Бондаренко; В. Власенко; Н. Бедрій; Н. Шовкопляс (Bukovynian State Medical University, 2022)
Вступ. Прогрес репродуктивних і перинатальних технологій призвів не лише до зростання кількості пе- редчасно народжених дітей та збільшення показників виживання, але й до збільшення частоти ускладнень. Захворювання нервової системи займають провідну роль у структурі захворювань передчасно народжених немовлят. Ранній початок позаутробного життя сприяє порушенню фізіологічних процесів дозрівання голов- ного мозку, збільшуючи ризик неврологічних ускладнень. Мета дослідження. Встановити частоту та структуру ураження головного мозку у передчасно наро- джених дітей - пацієнтів відділення інтенсивної терапії. Матеріали і методи дослідження. Оцінено показники летальності та захворюваності передчасно на- роджених дітей - пацієнтів відділення інтенсивної терапії, які народилися у 2019-2020 та перших 3 квар- талах 2021 року. Встановлено частоту уражень нервової системи у передчасно народжених немовлят, а саме наявність внутрішньошлуночкових крововиливів різних ступенів важкості, гіпоксично-ішемічної енце- фалопатії, перивентрикулярної лейкомаляції, гідроцефалії. Статистична обробка отриманих результатів проводилася за допомогою системи програмного забезпечення Microsoft Excel 2010 (14.0.6024.1000) SP 1 MSO (14.0.6023.1000). Результати дослідження. У 2021 році зросла кількість передчасно народжених дітей з масою тіла < 1500 г порівняно з 2019 роком. Виявлено зменшення показників летальності передчасно народжених дітей - пацієнтів відділення інтенсивної терапії. Найбільш поширеними патологіями передчасно народжених дітей залишаються респіраторний дистрес синдром та ураження нервової системи. Аналіз отриманих даних пока- зав, що у структурі неврологічної патології у передчасно народжених дітей домінують гіпоксично-ішемічна енцефалопатія та внутрішньошлуночкові крововиливи. Висновки. На тлі зменшення показників летальності зростають кількість та важкість внутрішньошлу- ночкових крововиливів у передчасно народжених дітей.