تعیین اثر دهانشویه حاوی پروپولیس بر درمان دنچراستوماتیت: یک مطالعه کارآزمایی بالینی - مریم جلیلی صدرآباد; آرمین ایزدی; علی گلمحمدی; علی خادمیان; راهب قربانی; شبنم سوهانیان (Mashhad University of Medical Sciences, 2023)
مقدمه : دنچر استوماتیت یک ضایعه عفونی مزمن در بیماران دارای دنچر است که توسط قارچ کاندیدا آلبیکنس به همراه دیگر میکروب های موجود در میکروفلورای دهان ایجاد می شود. از آنجایی که این ضایعه ممکن است منجر به مشکلات ثانویه ای برای بیمار گردد، بنابراین تعیین ماده ای مؤثر بر انواع میکروب ها و همراه با حداقل عوارض در درمان این ضایعه ضرورت دارد.مواد و روش ها: این مطالعه با انتخاب و تقسیم 31 بیمار دارای دنچر استوماتیت در دو گروه مورد و شاهد، انجام شد. در گروه مورد، دهانشویه پروپولیس و در گروه کنترل، پلاسبو تجویز شد. سپس در روز اول، پنجم و دهم پس از شروع مطالعه، نمونه ها از نظر شدت ضایعات موجود بر اساس روش معاینه بالینی بررسی توسط مجری طرح معاینه و داده ها در دیتا شیت ثبت شدند. از آزمون های شاپیرویلک، آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس، آزمون دقیق فیشر، فریدمن و آزمون مقایسه چندگانه بن فرونی برای تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 بود.یافته ها: سه گروه در بدو مطالعه از نظر سن (P=0.282)، جنس (P=0.890) شدت دنچر استوماتیت ( P=0.203) همگن بودند. اما با گذشت زمان به مدت 5 روز (P=0.014) و 10 روز (P<0.001) بهبود دنچر استوماتیت در گروه پروپولیس نسبت به گروه شاهد معنی دار بود. یافته ها نشان داد که شدت دنچر استوماتیت در بیماران دریافت کننده دهانشویه پروپولیس کاهش معنی داری داشت.نتیجه گیری: طبق نتایج این مطالعه، پروپولیس دارای خواص ضد باکتریال، ضد قارچی، ضد ویروسی و ضد التهابی به طور همزمان بوده و بدون برجاگذاشتن اثر سوء، در برطرف کردن دنچر استوماتیت مؤثر واقع شده، می توان به عنوان دارو به پزشکان توصیه نمود.