بررسی سرعت شوت فوتبال از طریق مقایسۀ خصوصیات بیومکانیکی مفصل زانو در دو شوت زمینی و هوایی - مصطفی حاج لطفعلیان; شهرام لنجان‌نژادیان; حسین مجتهدی (Sport Sciences Research Institute, 2013)
هدف این پژوهش مقایسۀ دو شوت روی پای زمینی و هوایی از منظر تأثیر پارامترهای بیومکانیکی مفصل زانو بر سرعت شوت است. شش ورزشکار ماهر با میانگین سن: 2/2± 16/25 سال، وزن: 6/6±8/70 کیلوگرم و قد: 5/6±173 سانتی‌متر، آزمودنی‌های این تحقیق را تشکیل دادند. بهمنظور محاسبۀ پارامترهای سینماتیکی مفصل زانو و سرعت شوت، پنج نشانگر به نقاط آناتومیکی پای ضربه متصل و از حرکت شوت زمینی و هوایی ورزشکاران با دو دوربین کاسیو (ZR200) با سرعت نمونه‌برداری 240 فریم بر ثانیه تصویر گرفته شد. بهعلاوه، در حین اجرای مهارت با استفاده از الکترودهای سطحی و دستگاه (ME6000)متغیرهای الکترومایوگرافیعضلات چهارسر راننیز اندازه‌گیری شد. نتایج نشان‌دهندۀ وجود اختلاف معنیدار بین دو شوت زمینی و هوایی در سرعت توپ بود. همچنین، دو شوت در سرعت زاویه‌ای باز شدن مفصل زانو نیز با یکدیگر اختلاف داشتند، اما از نظر میزان فعالیت الکتریکی عضلات چهارسر هیچ‌گونه اختلاف معنی‌داری بین آن‌ها دیده نشد (11/0 P =). عوامل متعددی از جمله توالی حرکتی اندام‌ها، فعالیت الکتریکی عضلات و دامنۀ حرکتی مفاصل بر سرعت توپ تأثیرگذارند که در این مقایسه، دو عامل توالی و دامنۀ حرکتی مفصل زانو مؤثرترین عوامل در بروز اختلاف بین دو شوت بودند.