COMPLICAȚIILE INTRAOPERATORII ALE OPERAȚIILOR CEZARIENE MULTIPLE (REVISTA LITERATURII) - Олег ПОТАЧЕВСКИ (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Operațiile cezariene multiple cresc riscurile pentru complicațiile intraoperatorii: aderențe, leziuni ale organelor pelvi- ne (vezica urinară, uretere, intestin), hemoragie cu necesitatea hemotransfuziei, placentație anormală, histerectomie în ce- zariană, dehiscența cicatriciului uterin, ruptura uterină. Rata acestor complicații crește concomitent cu numărul operațiilor cezariene anterioare. Cu toate că cauzalitatea este adesea dificil de stabilit, unele dintre aceste complicații sunt, probabil, asociate cu adeziunile induse de chirurgie. Operațiile cezariene repetate sunt asociate cu intervențiile chirurgicale mai dificile: dificultăți în deschiderea abdo- menului cu o manipulare crescută a țesuturilor, disecție anevoioasă a peretelui abdominal, separare dificilă de aderența a uterului, vezicii urinare și ureterelor, necesitatea hemotransfuziei și reparării chirurgicale a leziunilor structurilor adiacen- te (vezica urinară, uretere, intestin), necesitatea intervenției chirurgicale suplimentare pentru histerectomie în cezariană. Reducerea numărului de operații cezariene primare inutile și ratei operațiilor cezariene repetate, încurajarea nașterii vaginale după operația cezariană și efectuarea meticuloasă a tehnicii chirurgicale pot reduce dramatic complicațiile și dificultățile chirurgicale intraoperatorii.