درک و تجربه زنان متأهل سنین باروری از اهمیت آموزش سلامت جنسی: یک مطالعه تحلیل محتوا - زهرا بستانی خالصی; عاطفه قنبری خانقاه (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: طی سال‌ های اخیر میزان گسترش بیماری‌ های مقاربتی به ویژه در میان زنان به عنوان گروه آسیب‌پذیر رو به افزایش است. وضعیت سلامت جنسی زنان متأهل سنین باروری، یکی از مهم‌ترین مسائل بهداشتی جامعه محسوب می‌شود که حساسیت آن کمتر مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته است. مطالعه کیفی حاضر با هدف تبیین اهمیت آموزش سلامت جنسی زنان متأهل سنین باروری انجام شد. روش کار: این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا در سال 1393 در رشت انجام شد. نمونه‌گیری به روش هدفمند و جمع آوری اطلاعات به صورت 18 مصاحبه عمیق فردی و یک بحث گروهی متمرکز با زنان متأهل سنین باروری و 6 مصاحبه با مطلعین کلیدی بود. تمام مصاحبه‌ها ضبط و تایپ شد. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی و نرم افزارMAXqda  تجزیه و تحلیل شدند. یافته ‌ها: از تحلیل دیدگاه‌ها و تجربیات مشارکت کنندگان، مهم‌ترین دلایل اهمیت آموزش سلامت جنسی برای زنان متأهل سنین باروری در 5 طبقه: دانش ناکافی در ارتباط با موضوعات جنسی، فقدان منابع معتبر علمی در زمینه سلامت جنسی، آسیب‌های مرتبط با فناوری‌های جدید، عوامل خطر برای سلامت جنسی و پیامدهای عدم کفایت آموزش سلامت جنسی طبقه بندی شد. نتیجه‌گیری: آموزش سلامت جنسی برای زنان متأهل سنین باروری به دلیل افزایش دانش جنسی و پیشگیری از عوامل تهدید‌کننده سلامت جنسی ضروری می‌باشد. لذا ادغام آموزش سلامت جنسی در برنامه‌های مراقبت بهداشت اولیه پیشنهاد می‌شود.