Корова інфекція: сучасні вікові особливості перебігу - O.V. Usachova; T.M. Pakholchuk; E.A. Silina; N.V. Vorobiova; I.O. Kulesh; O.V. Kolesnik (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - проаналізувати клініко-епідеміологічні особливості корової інфекції в дітей у період спалаху 2017-2018 рр. в Запорізькій області для підвищення настороженості лікарів первинної ланки надання медичної допомоги щодо кору. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз клініко-епідеміологічних особливостей корової інфекції в 58 дітей, які перебували на стаціонарному лікуванні в КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради у 2017-2018 рр. Результати. 78,5% дітей госпіталізовані пізніше 3-ї доби хвороби. У катаральному періоді в усіх дітей спостерігалася гіпертермія та наявність плям Бєльського-Філатова-Копліка. Період висипки тривав 5,3±0,5 доби. У всіх хворих висип був плямисто-папульозним і поширювався зверху вниз із появою пігментації з 5-ї доби хвороби. Усі діти мали типову форму хвороби, у 91,4% випадків - середньотяжку, у 8,6% - тяжку. 91,4% дітей мали ускладнення. Серед ускладнень обструктивний бронхіт частіше спостерігався в дітей раннього і молодшого віку (р<0,05), тоді як у хворих старшого віку частіше відмічався реактивний гепатит (р<0,05). Висновки. У період спалаху кору в Україні (2017-2018 рр.) перебіг хвороби мав типовий характер. Найчастішим ускладненням у дітей раннього та молодшого віку був обструктивний бронхіт, у дітей старшого віку - реактивний гепатит. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення дослідження отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.