Dyrektor jako zarządzający procesem rozwoju zawodowego nauczycieli - Kinga Kuźniar (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2021)
"Jakie formy wspierania rozwoju kompetencji dydaktycznych nauczycieli deklarują dyrektorzy szkół w trudnych dla edukacji czasach kryzysu?". Odpowiedź na to pytanie problemowe starano się znaleźć prowadząc badania sondażowe nie podczas rozmów w dyrektorskich szkolnych gabinetach, ale wykorzystując coraz popularniejsze wśród nauczycieli i studentów pedagogiki narzędzia internetowe. Wyniki badań potwierdziły, że mimo trudności życie w szkołach nie zamarło. Nauczyciele są nadal zainteresowani swoim rozwojem zawodowym, a dyrektorzy reprezentujący różne style zarządzania podejmują rozmaite działania, by ich w tym wspierać.