Rolul chirurgiei miniinvazive în tratamentul cancerului tiroidian incipient - Andrei Ţîbîrnă; Gheorghe Cigoreanu (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Chirurgia miniinvazivă tiroidiană este o ramură relativ nouă care a început să se dezvolte începând cu anii 90 ai secolului trecut, ea vine ca un răspuns la o creștere a incidenței tumorilor tiroidiene ca cancere și adenoame în ultimele decenii. Chirurgia miniinvazivă tiroidiană are 2 direcții principale: cu și fără abord în regiunea gâtului, iar cele cu abord la nivelul gâtului se împart în endoscopice și non endoscopice. Intervențiile mininvazive au o serie de avantaje față de cele clasice ca reducere a sindromului algic postoperator și respectiv a consumului de analgezice, timpul de staționare scăzut și rezultate cosmetice mult mai bune. Nu toți pacienții cu tumori tiroidiene pot fi operați miniinvaziv, există o serie de criterii de selecție: stadiul incipient al cancerului tiroidian primar sau adenoame mai mici de 3,5 cm în diametru, fără penetrarea capsulei sau metastaze, volumul glandei nu trebuie să depășească 50-60 ml nu sunt admiși pacienții supraponderali, pacienții cu morbidității cronice severe, pacienții cu istoric chirurgical la nivelul gâtului, pacienții cu cât scurt, nu sunt admiși copii și bătrânii