مقایسه تعادل ایستا، پویا و حس وضعیت مفصل زانو بین زنان مبتلا به ویروس کرونا (کووید- 19) و سالم - صالحه نگارستانی; محمدرضا امیرسیف الدینی; عبدالحمید دانشجو; مسعود کریم زاده; شیدا شورآبادی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
مقدمه و اهداف:کرونا ویروس، باعث یک بیماری همه گیر جدید به نام کووید-19 شده که اثرات آن بر سلامت انسان گسترده و طولانی مدت است. آلودگی به این ویروس باعث ایجاد آسیب به سیستم های مختلف از جمله دستگاه تنفسی، گوارشی، کلیه و سیستم عصبی مرکزی می شود. بنابراین با توجه به اثرات کرونا ویروس بر سیستم عصبی مرکزی و اختلالات عصبی ناشی از این ویروس و تاثیر سیستم عصبی مرکزی بر تعادل و حس وضعیت، هدف از انجام این پژوهش مقایسه تعادل ایستا، تعادل پویا و حس وضعیت مفصل زانو بین زنان مبتلا به کرونا ویروس و سالم می باشد.مواد و روش ها: در این تحقیق نمونه آماری شامل 15 نفر زن مبتلا شده به ویروس کرونا (کووید-19) (سن 3/44±47/73 سال، قد 4/17±162/53 سانتی‌متر، جرم 70/4±33/67 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 1/62±26/63 کیلوگرم بر متر به توان دو) و 15 نفر زن سالم (سن 3/27±47/53 سال، قد 4/56±161/13 سانتی‌متر و جرم 4/25±67/66 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 2/10±26/11 کیلوگرم بر متر به توان دو) بود.  از آزمون های شارپندرومبرگ و زمان برخاستن و رفتن به ترتیب برای ارزیابی تعادل ایستا و پویا  استفاده شد و حس وضعیت مفصل زانو از طریق بازسازی زاویه ای و توسط دوربین دیجیتال ثبت شد . تست های مربوط به تعادل و حس وضعیت برای هر دو گروه در شرایط یکسان انجام شد و در نهایت نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون آماری تی مستقل مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: یافته ها نشان داد بین تعادل ایستا و پویای دو گروه افراد مبتلا به کرونا ویروس و سالم اختلاف معناداری وجود داشت (0/05>P). همچنین بین حس وضعیت مفصل زانو دو گروه اختلاف معنا داری وجود داشت (0/05>P)، بطوری که افراد مبتلا به کرونا ویروس دارای 2/64درجه خطای بازسازی بیشتری نسبت به افراد سالم بودند.نتیجه گیری: با توجه به اینکه تعادل ایستا، پویا و حس وضعیت مفصل زانو  افراد مبتلا به کرونا ویروس کاهش پیدا می کند این امر می تواند احتمال سقوط و زمین خوردن را در این بیماران افزایش دهد.