Обізнаність майбутніх батьків щодо вакцинації - A.M. Pugach; A.V. Bondarenko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - оцінити наміри студентів різних вищих навчальних закладів провакцинувати їхніх майбутніх дітей; визначити  фактори, які впливають на прийняття рішення. Матеріали та методи. Розроблено гугл-форму з 20 питаннями. Дані отримано з онлайн-опитування, проведеного серед студентів, які ще не мали дітей. Питання стосувалися ставлення до імунопрофілактики, а також інформації про вік, стать і рід занять опитуваних (окремий інтерес становили ті, які мають або здобувають медичну освіту). Результати. Загалом в опитуванні взяли участь 145 студентів, з них 79,5% з охорони здоров'я та 20,5% із немедичних секторів. Більшість опитаних - жіночої статі, віком від 18 до 30 років. За отриманими даними, 77,2% респондентів виявляють бажання інвестувати кошти в профілактику захворювань і насолоджуватися повноцінним життям, тоді як майже 8% вважають за доцільне лікувати ті захворювання, що вже трапилися, а понад 14% поки не можуть визначитися з медичною тактикою. До вакцинації загалом 81% опитаних мають позитивне ставлення; 16% - із застереженням, понад 2% не можуть визначитися, майже 1% мають негативне ставлення. За ставленням до вакцинації власних майбутніх дітей серед опитаних визначено п'ять чітких батьківських груп: «беззаперечні акцептори» - 57% респондентів вказали, що мають намір  вакцинувати власних майбутніх дітей усіма доступними в Україні вакцинами, 43,9% - «обережні акцептори» - оберуть лише обов'язкові щеплення; 8,8% точно не визначилися, а трохи менше 2% - «відмовники» від усіх вакцин. Перше місце серед основних причин відмови від вакцинації дітей посідає страх побічних реакцій та поствакцинальних ускладнень; друге місце - недовіра до виробника, третє - пересторога  через так звані протипоказання. На момент опитування встановлено, що у визначенні протипоказань до вакцинації майбутньої дитини респонденти найбільше дослухатимуться до думки таких спеціалістів: педіатра - 87,7%; імунолога - 56,1%, сімейного лікаря - 46,5%. Висновки. Рівень обізнаності щодо вакцинації серед молоді загалом задовільний. Різниці між медиками і немедиками немає. Для максимального захисту дітей від вакцинокерованих інфекцій педіатри мають ефективно консультувати батьків щодо переваг вакцин і ризиків відкладення або відмови від вакцинації. Щоб поліпшити розуміння та користь від вакцин серед широкого загалу, а також зменшити вагання/відмову від вакцинації, слід починати обізнаність у вакцинації як частину здорового способу життя та профілактики захворювань задовго до вищого навчального закладу і продовжувати після завершення медичного і немедичного навчання. Базові знання щодо вакцин мають входити до навчальної програми не лише медичних, але й немедичних вищих закладів. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.