MANIFESTĂRI ALE CONFLICTULUI MUNCĂ-FAMILIE LA ANGAJAȚII DIN DOMENIUL PUBLIC/PRIVAT: DIMENSIUNI COMPARATIVE - Viorica ȘAITAN (Moldova State University, 2018)
Una dintre preocupările constante ale cercetărilor organizaționale recente este legată de investigarea problematicii privind conflictul muncă-familie, ce apare ca urmare a incapacității persoanei de a integra în mod optim solicitările rolului familial şi cele ale rolului profesional, având preponderent drept consecințe stări emoționale, cognitive și comportamentale negative. Din această perspectivă, studiul de față prezintă rezultatele comparative privind felul în care este trăit conflictul muncă-familie la angajații din Republica Moldova (în total - 355 de subiecți, 184 de angajați în domeniul public și 171 de angajați în domeniul privat) și consecințele acestuia la nivel afectiv (epuizare emoțională), cognitiv (percepția suportului organizațional și percepția satisfacției de viață) și comportamental (angajamentul de rol, flexibilitate muncă-familie). MANIFESTATIONS OF THE WORK-FAMILY CONFLICT TO PUBLIC/PRIVATE EMPLOYEES: COMPARATIVE DIMENSIONS One of the constant concerns of recent organizational research is related to the investigation of the problem of work-family conflict, which arises as a result of the inability of the person to optimally integrate the demands of the family role and those of the professional role, having mainly as a consequence of negative emotional, cognitive and behavioral states. From this perspective, the present study presents comparative results on the way in which the labor-family conflict is experienced by employees in the Republic of Moldova (total - 355 subjects, 184 employees in the public domain and 171 employees in the private domain) and its consequences at the affective level (emotional exhaustion), cognitive level (the perception of the organizational support and the perception of life satisfaction) and behavioral level (role commitment, work-family flexibility).