ВЗАЄМОДІЯ СУБ'ЄКТІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - ЗАПОРУКА ЯКОСТІ ОСВІТИ - Анатолій Леонідович Стеблецький (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2020)
У статті здійснено аналіз характеру взаємодії суб'єктів освітнього процесу крізь призму їхньої освітньої діяльності. Визначено структуру оптимальної самоорганізації освітньої діяльності суб'єктів. Зазначено наявність проблем у дослідженні якості освітньої діяльності. Схарактеризовано умови і чинники, критерії, які визначають характер взаємодії суб'єктів освітньої діяльності. Умови розвитку освітнього процесу ЗВО визначаються його характером: заснований на дослідницькій основі, суб'єкт-суб'єктній взаємодії, практико орієнтований. Умови розвитку взаємодії суб'єктів освітнього процесу визначаються взаємозумовленістю процесів, які є основою самоорганізації їхньої освітньої діяльності. Важливими критеріями конструктивного характеру суб'єкт-суб'єктної взаємодії в освітньому процесі є доброзичливість, відкритість, неупередженість, прагнення до досконалості, пізнавальна активність.