Radyoterapiye bağlı gelişen trismusun koronoidotomi ile tedavisi: bir olgu sunumu - Ayşegül M. Tüzüner Öncül; Zehra Fırtına; Seda Deniz Güner; Duygu Yazıcıoğlu; Reha Kişnişçi (Ankara University, 2009)
Trismus; çiğneme kaslarının tonik kontraksiyonu olarak tanımlanan yaşam kalitesini negatifyönde etkileyen bir semptomdur.Baş ve boyunkanserli hastalarda tümörün kas içine yayılmasıylameydana geldiği gibi tedavi amaçlı uygulananradyoterapiye bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Yapılan çalışmalarda radyoterapi sonrası trismus oluşumu oranı % 5-38 olarak bildirilmektedir. Bu vakalarda trismusa bağlı sınırlı ağız açıklığınayönelik tedavi seçenekleri koronoidektomi, koronoidotomi ve yoğun fizyoterapi seçeneklerinden biriya da kombine kullanımlarını içermektedir