بررسی‌ مشکلات‌ درس‌ انشاء فارسی‌ دوره‌ راهنمایی‌ استان‌ خوزستان‌ - حسین‌ الهام‌پور (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2005)
تحقیق‌ حاضر برای‌ پاسخ‌ دادن‌ به‌ این‌ سئوال‌ انجام‌ شده‌ که‌: آیا مشکلات‌ آموزشی‌ درس‌ انشاء را می‌توان‌ شناسایی‌ و دسته‌بندی‌ کرد؟ برای‌ پاسخ‌ دادن‌ به‌ این‌ سئوال‌ از بین‌ کلیه‌ دانش‌آموزان‌ دوره‌ راهنمایی‌ و دبیران‌ درس‌ انشاء در استان‌ خوزستان‌ در سال‌ تحصیلی‌ 80-79، 1500 دانش‌آموز و 300 دبیر از پایه‌های‌ سه‌گانه‌ به‌ طور تصادفی‌ چند مرحله‌ای‌ انتخاب‌ شدند. فهرست‌ مشکلات‌ با بررسی‌ متون‌ پژوهشی‌ و نظرخواهی‌ از دبیران‌ و دانش‌آموزان‌ طی‌ دو پرسشنامه‌ تدوین‌ گردید. سپس‌ داده‌های‌ بدست‌ آمده‌ از اجرای‌ این‌ پرسشنامه‌ها با روش‌ تحلیل‌ عوامل‌ پردازش‌ شدند. یافته‌های‌ پژوهش‌ نشان‌ داد که‌ مشکلات‌ آموزشی‌ درس‌ انشاء از دیدگاه‌ دانش‌آموزان‌ را می‌توان‌ در چهار عامل‌ شامل‌: 1) مشکلات‌ ساختاری‌، 2) مشکلات‌ اجرایی‌، 3) مشکلات‌ تدریس‌ و 4) راهنمایی‌ و انتخاب‌ موضوع‌. و همین‌ مشکلات‌ را از دیدگاه‌ دبیران‌ می‌توان‌ در سه‌ عامل‌ 1) مشکلات‌ مربوط‌ به‌ نوشتن‌، 2) مشکلات‌ مربوط‌ به‌ تدریس‌ و 3) مشکلات‌ آموزشی‌ به‌ ترتیب‌ اولویت‌ دسته‌بندی‌ کرد. مهمترین‌ اهداف‌ درس‌ انشاء را دبیران‌ پرورش‌ نیروی‌ تفکر و تخیل‌، توانایی‌ نوشتن‌ و فرصت‌ ابراز عقاید و افکار دانسته‌اند.