Фактори ризику та короткострокові наслідки відсутності або раннього припинення грудного вигодовування передчасно народжених дітей - O.O. Starets; T.M. Khimenko; N.V. Kotova; S.I. Ismayilova; O.V. Kanarova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Грудне вигодовування (ГВ) приносить користь усім немовлятам; це також стосується харчування передчасно народжених дітей, тому вкрай важливо, щоб матері отримувати кваліфіковану та розширену підтримку лактації. Мета - виявити фактори, що асоціюються з відсутністю або раннім припиненням ГВ; оцінити короткочасні наслідки відсутності ГВ у передчасно народжених дітей; виявити зв'язок між практикою годування (ГВ або штучне вигодовування - ШВ) і дотриманням рекомендованих недоношеним дітям профілактичних заходів щодо харчування. Матеріали та методи. Проведено анонімне онлайн-опитування батьків (self-reported) передчасно народжених дітей з використанням сервісу «Google Forms». До дослідження залучено 390 дітей, яких поділено на дві групи. До основної групи (ОГ) увійшло 290 дітей, які перебували на ШВ, до контрольної (КГ) - 70 дітей на ГВ. Результати. Раннє припинення ГВ передчасно народженої дитини або початок годування з ШВ асоціюється з такими факторами: вік матері до 18 або від 38 років (ВШ=3,47; 95% ДІ: 0,84-2,40); чоловіча стать дитини (ВШ=2,43; 95% ДІ: 1,41-4,18); народження від багатоплідної вагітності (ВШ=1,94; 95% ДІ: 1,01-3,73); тривала (понад 7 діб) штучна вентиляція легень (ВШ=2,52; 95% ДІ: 1,36-4,66); тривале (понад 14 діб) зондове годування дитини (ВШ=1,96; 95% ДІ: 1,14-3,36). Діти ОГ віком 6 місяців коригованого віку вірогідно частіше мали затримку психомоторного розвитку. Висновки. Під час консультування батьків із питань харчування передчасно народженої дитини на першому році життя слід враховувати, що за відсутності ГВ батьки пізніше починають вводити перший прикорм дитині (р<0,001), у тому числі багатий на залізо (р=0,01), а батьки дитини на ГВ частіше нехтують рекомендаціями щодо додавання заліза та вітаміну D (ВШ=2,09 і ВШ=1,92, відповідно). Відсутність ГВ передчасно народжених дітей щонайменше протягом перших 6 місяців життя асоціюється з підвищенням ризику розвитку атопічного дерматиту та гострих респіраторних захворювань на першому році життя (ВШ=2,14 і ВШ=2,24, відповідно). Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.