معرفی ابزار اندازه‌گیری اثربخشی فدراسیون‌های ورزشی بر مبنای رویکرد ارزش‌های رقابتی - حسین عیدی; رحیم رمضانی نژاد; بهرام یوسفی; اسماعیل ملک اخلاق (Sport Sciences Research Institute, 2015)
اثربخشی سازمانی کانون اصلی تحلیل‌های سازمانی و متغیر نهایی بسیاری از پژوهش‌های سازمانی است. این سازه در سال‌های اخیر جایگاه ویژه‌ای در تحقیقات مدیریت ورزشی کسب کرده است.هدف از این مطالعه، معرفی رویکرد ارزش‌های رقابتی و پرسشنامۀ مبتنی بر آن بهعنوان چارچوب تئوریک مناسب برای سنجش اثربخشی در فدراسیون‌های ورزشی است. جامعۀ آماری ذینفعان فدراسیون‌های ورزشی ایران و نمونۀ آماری ذینفعان (هیئت رئیسه، کارکنان حرفه‌ای، داوران، مربیان و ورزشکاران تیم ملی بزرگ‌سالان) شش فدراسیون منتخب بسکتبال، والیبال، هندبال،کشتی،تکواندو و وزنهبرداری بود. همۀ ذینفعان شش فدراسیون منتخب (362N=) بهعنوان نمونه انتخاب شدند، ولی تنها 258 آزمودنی (72 درصد نمونه) در تحقیق شرکت کردند. پرسشنامۀ محقق ساختۀ اثربخشی با مطالعۀ مبانی نظری، مصاحبۀ نیمه هدایت شده با دست اندرکاران فدراسیون‌های ورزشی (نایب رئیس، دبیر، رؤسای کمیته‌های تخصصی) و در فرآیندی اکتشافی تنظیم شدو پس از استخراج این متغیرها 10 نفر از متخصصان مدیریت ورزشی در مورد روایی صوری و محتوایی آن اظهار نظر کردند. با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، 62 سؤال در قالب چهار الگوی اهداف عقلایی، سیستم‌های باز، فرآیندهای داخلی، روابط انسانی و هشت خرده مقیاس انعطاف پذیری (5 سؤال)، منابع سازمانی (10 سؤال)، برنامهریزی (7 سؤال)، بهره وری (11 سؤال)، ثبات سازمانی (7 سؤال)، تعامل سازمانی (7 سؤال)، انسجام نیروی کار (8 سؤال) و کارکنان متخصص (7 سؤال) شناسایی شدند. ثبات درونی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ (84 0/0=r) محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان میدهد پرسشنامۀ اثربخشی سازمانی در فدراسیون‌های ورزشی بر اساس رویکرد ارزش‌های رقابتی ابزار و چارچوب تئوریک مناسب سنجش اثربخشی سازمانی در فدراسیون‌های ورزشی است. پیشنهاد می‌شود محققان مدیریت ورزشی با استفاده از این پرسشنامه به سنجش اثربخشی سازمان‌های ورزشی بپردازند.