Hemşirelerin yaşlıya ilişkin tutumları - Güler Duru-aşiret; Tuğçe Türten-kaymaz; Özlem Canbolat; Sevgisun Kapucu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2015)
Amaç: Araştırma hemşirelerin yaşlıya ilişkin tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte yapılan araştırma, Ankara'da bir üniversite ve bir askeri hastanede 15 Ocak-15 Nisan 2012 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini iki hastanenin servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan toplam 227 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu ve UCLA Geriatrik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann-Whitney U ve Kruskall-Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin %98,7'si kadın ve yaş ortalamaları 29,8±5,5'tir. Daha önce yaşlı bir akrabası ile birlikte yaşayama deneyimi olan hemşirelerin oranı %44,1 olup birlikte yaşama süresi ortalamalarının 77,7±70,9 ay olduğu belirlenmiştir. Araştırmamızdaki hemşirelerin UCLA Geriatrik Tutum Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortancasının 48 min:26-max:66 olduğu ve hemşirelerin yaşlıya ilişkin olumlu tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Hemşirelerin yaş, cinsiyet, medeni durum, ekonomik durum, aile yapısı, aynı evde yaşlı ile yaşama durumları ile UCLA Geriatrik Tutum Ölçeği toplam puanları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir p>0,05 . Ayrıca yaşlı birey ile yaşamayı isteyen hemşirelerin UCLA Geriatrik Tutum Ölçeği'nden daha yüksek puan aldıkları saptanmıştır p=0,015 . Sonuç: Araştırmamızda hemşirelerin yaşlılara karşı tutumlarının pozitif olduğu belirlenmiştir. Hemşirelik eğitimi içeriğinde yaşlılık dönemi ve yaşlı bakımına ilişkin konuların daha ayrıntılı yer alması, mezuniyet sonrası geriatri eğitiminin ayrı bir uzmanlık alanı olarak görülmesi ve bu alanda hizmet veren hemşirelere geriatri konusunda sertifika, yüksek lisans ve doktora programlarının düzenlenmesi ile yaşlılara karşı pozitif tutumun sürekliliğinin sağlanabileceği düşünülmektedir. Ayrıca yaşlıya ilişkin olumlu tutumun sürekliliği için hemşirelerin çalıştıkları kurumlardaki oryantasyon programlarında yaşlılık dönemi ve yaşlı bakımı konularına da yer verilmesi gerektiği düşünülmektedir