Annelerin Sosyal Destek Algısı ve Bebeklerinin Bakımı ile İlgili Obsesif Kompulsif Davranışları Arasındaki İlişkinin Yapısal Eşitlik Modeli ile İncelenmesi - Nursan Çınar; Faruk Kabul (Sakarya University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amaçlarından biri; annelerin sosyal destek algısı ve bebeklerinin bakımı ile ilgili obsesif kompulsif davranışları arasındaki ilişkinin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesidir. Diğer amacı da pospartum dönemdeki annelerde algılanan sosyal destek ve bebeklerinin bakımı ile ilgili obsesif kompulsif davranışlarını etkileyen demografik değişkenlerin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Sakarya ilinde bir eğitim ve araştırma hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran doğum sonrası altı hafta içindeki araştırma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 234 anne oluşturdu. Veriler ''Aileyi Tanıtıcı Bilgi Formu'', ''Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'', ''Postpartum Dönemde Annelerin Bebek Bakımı ile İlgili Obsesif Kompulsif Davranışları Ölçeği'' kullanılarak toplandı. Veriler IBM SPSS Statistics 23 ve IBM SPSS AMOS 23 programları ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Annelerin %39,3'ünün 24-29 yaş aralığında, %33,3'ünün lise mezunu olduğu, %81,6'sının çalışmadığı ve %73,1'inin doğumdan sonra sorun yaşamadığı görüldü. Annelerin %72,6'sı bebek bakımı ile ilgili destek alamadığını ifade etti. Çok boyutlu algılanan sosyal desteğin postpartum dönemde annelerin bebek bakımı ile ilgili obsesif ve kompulsif davranışları üzerindeki etkisi incelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlendi (β=-0,125, p gt;0,05). Ekonomik durumu iyi ve orta olan annelerin, sosyal destek puanlarının ve obsesif ve kompulsif davranışlarının daha fazla olduğu saptandı (p lt;0,05). Eğitim durumu ön lisans ve üniversite ve üstü olan annelerin eğitim durumu ilkokul ve ortaokul mezunu annelere göre algılanan sosyal destek puanlarının daha fazla olduğu görüldü (p lt;0,05). Sonuç: Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği ile postpartum dönemde annelerin bebek bakımı ile ilgili obsesif ve kompulsif davranışları ölçeği arasında anlamlı bir ilişki görülmedi.