ДОСВІД ПРОВЕДЕННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ З ПРОБЛЕМИ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІВ В УМОВАХ ВОЄННИХ РЕАЛІЙ - Мирослава Вовк; Наталія Філіпчук; Світлана Соломаха (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2022)
У статті представлено досвід проведення регіонального експерименту з проблеми «Технології професійного розвитку педагога в умовах неформальної освіти» (2022-2024 рр.) у Чернівецькій області в умовах воєнних реалій. Акцентовано увагу на необхідності партнерської взаємодії закладів освіти і наукових інституцій з метою забезпечення неперервності професійного розвитку педагогів, що є сучасним трендом, зумовленим постійними змінами в освітній сфері, удосконаленням ефективності педагогічної діяльності шляхом продукування інновацій, спрямованістю на саморозвиток у професійному середовищі на основі використання потенціалу формальної і неформальної освіти. Саме професійне партнерство дозволяє комунікувати, імплементувати науково-методичні інновації з метою професійного розвитку педагогів в умовах неформальної освіти на регіональному рівні. Ініціаторами проведення експерименту виступили: Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, Департамент освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, Кафедра ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, Педагогічний фаховий коледж Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Чернівецький ліцей №10, Кам'янський ліцей Кам'янської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області. Реалізація важливої ініціативи пов'язана з сучасною тенденцією педагогічної освіти - здійснення інноваційних змін у напрямі неперервного професійного розвитку вчителя-практика, який має бути здатний до постійного самовдосконалення в умовах формальної, неформальної та інформальної освіти. Тому метою експериментальної роботи є здійснення діагностики стану використання інноваційних технологій педагогами-практиками, а також апробація технологій професійного розвитку педагогів в умовах неформальної освіти, виявлення педагогічних умов впровадження авторських технологій у межах співпраці з закладами освіти Чернівецької області. Представлено результати проведення вебінарів, майстер-класів з проблеми технології професійного розвитку педагога в умовах неформальної освіти за лютий - травень 2022 рр. та на основі прогностичного методу визначено перспективи подальшої взаємодії закладів освіти Чернівецької області й Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України з урахуванням тенденцій євроінтеграції, оновлення змісту освіти через поглиблене вивчення культурно-мистецької спадщини тощо.