Гендерні відмінності та схожість деяких показників функціонального стану висококваліфікованих спортсменів циклічних видів спорту - Євген Леонідович Михалюк (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Питання статевого диморфізму в спорті в останні роки стають дуже актуальними. Інтерес до цієї проблеми пов'язаний із роботами, у яких автори знаходять зближення спортивних результатів у висококвалі- фікованих спортсменів, які спеціалізуються в одному й тому ж виді спорту в міру зближення їхніх морфологічних і функціональних показників. Мета роботи - вивчити стан вегетативної нервової системи, центральної гемодинаміки та фізичної працездатності в спортсменів високого класу, представників циклічних видів спорту та здійснити порівняння за статтю інтегральних показників, що характеризують їхній функціональний стан. Результати роботи свідчать про те, що, за даними літератури, існують закономірності зближення деяких показників функціонального стану у висококваліфікованих спортсменів обох статей, які спеціалізуються в одному й тому самому виді спорту. Важливим висновком є висновок про те, що багаторічний тренувальний процес однаково впливає на організм чоловіків і жінок, що виражається в зниженні, а інколи й відсутності достовірних відмінностей у спортсменів високого класу з боку величин варіабельності серцевого ритму, центральної гемодинаміки та фізичної працездатності.