Компетентност будућих учитеља за извођење методичких поступака у процесима активног учења у настави - Slaviša Jenjić; Drago Branković (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2022)
У фокусу интересовања савремених педагога у првим деценијама овог вијека налазе се сложени проблеми формирања и развијања компетенција наставника за извођење васпитно-образовног процеса. Поред општих, у курикулумима учитељских студија, дефинишу се и професионалне (педагошке, психолошке, дидактичке, методичке, предметно-стручне) компетенције. У раду су презентована новија теоријско-методолошка сазнања о формирању методичких компетенција и резултати емпиријског истраживања компетентности будућих учитеља за извођење методичких поступака у процесу активног учења у настави. С тим у вези, за реализовано истраживање постављен je циљ како би се утврдио ниво формираности компетенција за извођење методичких поступака, те утврђивање веза и односа између поступака у три подручја методичких поступака. Истраживање је проведено на узорку од 126 студента учитељског студија (одслушани сви предмети из посљедњег семестра) из Бање Луке, Сомбора и Бијељине. Резултати истраживања показују нивое формираности методичких компетенција на завршетку учитељског студија. Према резултатима истраживaња, будући учитељи имају (прва хипотеза) висок ниво формираних методичких компетенција, те постоји (друга хипотеза) значајна повезаност између препаративних, изведбено-акционих и верификативних методичких поступака. Истраживање је указало на потребу и могућности преиспитивањa постојећих курикулума учитељских студија.