Komparácia profesijných činností slovenských, českých a poľských učiteľov na primárnom stupni školy - S. Babiaková (Czech Pedagogical Society, 2012)
Cieľom príspevku je porovnať profesijné činnosti učiteľov troch krajín z hľadiska ich časovej záťaže. V úvode autorka venuje pozornosť pojmu profesiografia učiteľa a zameriava sa na súčasné profesiografické výskumy, ktoré boli okrem iného inšpiráciou pre prezentovaný medzinárodný výskum profesijných činností učiteľov. V ďalšej časti príspevku sú načrtnuté výskumné ciele, výskumná stratégia a výskumné nástroje. Autorka v štúdii podrobne rozoberá najmä činnosti priamo súvisiace s vyučovaním a uvádza čas, ktorý im učitelia primárneho vzdelávania venujú. Z výskumných zistení vyplýva, že českí učitelia viac ako slovenskí a poľskí plánujú a projektujú vyučovanie, hodnotia žiakov a opravujú ich práce. Slovenskí učitelia najviac vysvetľujú nové učivo a poľskí najviac motivujú žiakov na vyučovaní a tvoria individuálne výchovno-vzdelávacie plány pre žiakov so špeciálnymi potrebami. Zistili sme tiež, že časová záťaž učiteľov primárneho vzdelávania v ich profesii v porovnaní s minulosťou rastie a okrem činností priamo alebo nepriamo súvisiacich s vyučovaním mnoho času venujú vzdelávaniu a sebavzdelávaniu v súvislosti s meniacimi sa spoločenskými a profesijnými podmienkami.