مروری بر گیاهان دارویی با خاصیت باروری و ضد باروری در مردان - نسیبه روزبه; سحر رستمی; فاطمه عبدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: 50-30% علل ناباروری مربوط به علت ناباروری مردانه است. باروری در مردان تا حدود زیادی به تعداد، کیفیت، تحرک و شکل اسپرم بستگی دارد و اختلال در هر کدام از این فاکتورها می‌تواند باعث ناباروری در مردان شود. گیاهان دارویی مختلفی همراه با خواص باروری و ضد باروری مردان در جهان وجود دارد. کاربرد این گیاهان در باروری مردان حائز اهمیت است، به طوری که تحقیقات علمی متعددی در مورد تأثیر برخی از آن‌ها انجام گرفته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی گیاهان دارویی با خواص ضد باروری و تقویت باروری در مردان انجام شد. روش‌کار: برای دستیابی به مقالات مربوط از پایگاه‌های اطلاعاتی Pubmed، Medline، Cochran library، Emro، WHO، Iranmedex، SID و Google scholar استفاده شد. جهت جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز در ابتدا مقالاتی که در متن خود دارای یکی از کلمات کلیدی گیاهان دارویی، باروری مردان، ناباروری، دانه هویج، داراواش به تنهایی و یا به همراه اسامی سایر گیاهان بودند، در پایگاه‌های اطلاعاتی جستجو شدند. تمام مطالعات از سال 2000 تا سال 2015 وارد مطالعه شدند. در نهایت 80 مقاله که مناسب‌ترین آن‌ها از نظر پوشش موضوعی بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: گیاهان تقویت کننده باروری مردان شامل برگ گیاه جعفری، سیر، بابونه آلمانی، زعفران، شاهتره، مرزنجوش، دانه هویج و گیاهان دارای خاصیت ضد باروری در مردان شامل زردچوبه، فلفل سیاه، بومادران، کلیر، گیاه آب بشقابی، گل شیپور طلایی، گیاه بکرایی، گودوچی، پنجه گربه، دانه شوید، دارواش، گل جوجه تیغی، تاک مهره، پنج انگشت و رازیانه بودند. نتیجه‌گیری: استفاده از گیاهان دارویی با خاصیت تقویت باروری مردان می‌توانند به عنوان جانشین یا مکمل داروهای شیمیایی مؤثر بر باروری مردان مورد استفاده قرار گیرند. از سوی دیگر توصیه می شود گیاهان با خاصیت کاهش باروری، در مردان مبتلا به اختلالات ناباروری کمتر مصرف شود و یا مورد استفاده قرار نگیرد.