طراحی ابزار سنجش نیاز به خدمات آموزشی و توانبخشی دانش آموزان دچار کم شنوایی مدارس تلفیقی مقطع ابتدایی - حسن بابایی; نیکتا حاتمی زاده; سمانه حسین زاده; سعیده مهرکیان (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف دانشآموزان کم‌شنوا نیازهای گسترده آموزشی و توانبخشی دارند و هدف از پژوهش حاضر طراحی ابزار سنجش نیاز به خدمات آموزشی و توانبخشی دانشآموزان دچار کمشنوایی مدارس تلفیقی مقطع ابتدایی بود. مواد و روش‌ها نسخه اولیه ابزار بر اساس مرور چهار ابزاری که در سایر کشورها برای سنجش نیازهای توانبخشی و آموزشی دانشآموزان دچار کمشنوایی و ناشنوایی طراحی شده بودند، ساخته شد. در تعیین روایی صوری و محتوایی نظر 14 نفر از اساتید و صاحب‌نظران کسب شد. برای تعیین وضوح متن، همبستگی درونی و پایایی آزمون-بازآزمون، از 51 دانشآموز دچار کمشنوایی در مدارس تلفیقی ابتدایی و معلمین شهرهای اسلامشهر، رباط کریم، قرچک و ورامین خواسته شد بخشهای مرتبط از پرسشنامه را تکمیل کنند. برای تعیین روایی محتوایی، اندکس روایی محتوای به روش لاوشه و برای تعیین همبستگی درونی، ضریب آلفای کرونباخ و برای تعیین پایایی آزمون-بازآزمون، ضریب همبستگی درونردهای محاسبه شد. یافته‌ها ابزار در قالب دو بخش دانشآموزْ-پاسخ و معلمْ-پاسخ با مجموع 35 سؤال در 6 زیرمقیاس ساخته شد. روایی صوری توسط اساتید و صاحب‌نظران تایید شد. شاخص نسبت روایی محتوایی سؤالات بالای 71/0 بود و شاخص روایی محتوایی ابزار 93/0 بود. آلفای کرونباخ در زیرمقیاس‌های نیازهای توانبخشی شنوایی، گفتار، روانشناسی، نیازهای آموزشی، شیوه دانش‌آموز در حل مشکلات ادراک و حل مشکلات سمعک به ترتیب برابر با 83/0، 84/0، 82/0، 85/0، 3/0 و 79/0 به دست آمد. در محاسبه پایایی آزمون-بازآزمون، ضریب همبستگی درونردهای هر یک از زیرمقیاس‌ها، بیش از 94/0 بود. نتیجه‌گیری ابزار سنجش نیاز به خدمات آموزشی و توانبخشی دانشآموزان دچار کمشنوایی مدارس تلفیقی مقطع ابتدایی، ابزاری روا و پایا است و پس از تعیین نقاط برش آن می‌توان از این ابزار در تعیین نیازهای آموزشی و توانبخشی این کودکان استفاده کرد.