Yaşam Boyu Öğrenmede Öğretmenlerin Kurumları Tarafından Desteklenmeleri: Ölçek Geliştirme Çalışması - Hande Poyraz; Mustafa Bayrakcı (Sakarya University, 2015)
Öğrencilerin yaşam boyu öğrenen bireyler olarak yetiştirilmesi amaçlanıyorsa, önceliğin onları yetiştirecek öğretmenlerin yaşam boyu öğrenen bireyler olmasına ve bulundukları çevrenin yani okulun öğrencilere öğrenme fırsatları sağlaması gerekmektedir. Bu çalışmada yaşam boyu öğrenme kapsamında öğretmenlerin yaşam boyu öğrenen bireyler olmalarında kurumları tarafından desteklenmeleri ele alınmıştır. Çalışmanın amacı öğretmenlerin kurumları tarafından yaşam boyu öğrenmede desteklenme algılarını belirleyecek bir ölçek geliştirmektir. Bu çalışmayla Sakarya ilinden örneklem olarak seçilen 313 öğretmenle geçerli ve güvenilir "Yaşam Boyu Öğrenmede Öğretmenlerin Kurumları Tarafından Desteklenme Algıları" ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere göre; öğretmenlerin okullarının öğrenme topluluğu olması gerektiği ve kendilerinin de bilgi ve iletişim teknolojileri becerileri açısından gelişmelerinin önemli olmasında hemfikirdirler. Okulda çalışan diğer personelin öğretmenlerin öğrenmelerinde bir engel olmadığı ama okulda verilen iş yükünün yaşam boyu öğrenmeye katılımlarında bir engel olduğu bulunmuştur. Analizlerde SPSS 16.0 paket programı kullanılmıştır.