مقایسه تاثیر تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی بر سندرم متقاطع فوقانی پسران 13-10 سال - حسین سلامت; نرمین غنی زاده حصار; سجاد روشنی; ابراهیم محمد علی نسب فیروزجاه (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف عدم تعادل عضلانی ربع فوقانی بدن در کودکان به دلیل قرار گرفتن در وضعیت بدنی نادرست برای مدت طولانی و مکرر در محیط مدرسه و سبک زندگی غلط بروز می کند. این عدم تعادل عضلانی میتواند باعث ایجاد سندرم متقاطع فوقانی شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی بر سندرم متقاطع فوقانی پسران 13-10 سال بود. مواد و روش ها تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. در پژوهش حاضر تعداد 36 نفر دانش آموز پسر رده سنی 13-10 سال دارای سندرم متقاطع فوقانی به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرینات اصلاحی عملکردی (سن1/16±11/59سال، قد 7/54±147 سانتیمتر، وزن 6/97±38/67کیلوگرم)، بازی های اصلاحی (سن 1/07±11/33سال، قد 6/86±144 سانتیمتر، وزن 6/98±36/75کیلوگرم) و گروه کنترل (سن 1/07±11/66سال، قد 6/48±148/5سانتیمتر، وزن 5/64±40/08کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه اول تمرینات اصلاحی عملکردی را به مدت هشت هفته و گروه دوم در مدت مشابه باز های اصلاحی را انجام دادند. گروه کنترل صرفا درگیر فعالیت های روزمره خود بودند. قبل و بعد از مداخله تمرینی میزان زوایای سربهجلو و شانه به جلو با روش عکسبرداری از نمای جانبی و میزان کایفوز پشتی با خط کش منعطف ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، روش آماری تحلیل کواریانس (ANCOVA) در سطح معناداری P≤0/05 مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نتایج تفاوت معناداری در میزان زوایای سربه جلو (108/269=F=0/001,P)، شانه به جلو (89/774=F=0/001, P) و کایفوز (94/026=F=0/001, P) در گروه تمرینات اصلاحی عملکردی و بازیهای اصلاحی را نشان داد (P≤0/05). همچنین بین تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی در میزان اثرگذاری بر زوایای سربهجلو و کایفوز تفاوت معناداری مشاهده شد (0/01 =P)؛ به طوری که بازی های اصلاحی تاثیرگذاری مطلوب تری داشته است، ولی در ارتباط با ناهنجاری شانه به جلو اختلاف معناداری مشاهده نشد (0/239=P). نتیجه گیری بنابر نتایج مطالعه حاضر به منظور پیشگیری و اصلاح بدراستایی سندرم متقاطع فوقانی کودکان میتوان از تمرینات اصلاحی عملکردی و بازیهای اصلاحی استفاده کرد. با توجه به تاثیرگذاری مطلوب بازیهای اصلاحی و سازگاری بیشتر این برنامهها با ویژگیهای جسمی-روانی کودکان، پیشنهاد میشود برای این دوره سنی استفاده از بازیهای اصلاحی را در اولویت قرار دهند.