Kron içi beyazlatma tedavisinin siloran esaslı kompozit rezinin mikrosızıntısı üzerine etkisi - Osman Gökay; Aylin Kalaycı; Evrim Meriç Altun; Ömer Can (Ankara University, 2015)
Kompozit rezinlerin en önemli problemi olan polimerizasyon büzülmesinin önlenebilmesi amacı ile Siloran esaslı kompozit rezin geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı kron içi beyazlatma tedavisinin Siloran esaslı kompozit rezinin mikrosızıntısı üzerine etkisinin invitro olarak değerlendirilmesidir. Beyazlatma ajanı uygulanmadı Kontrol grubu , kron pulpa odasına pamuk pelet yerleştirildi, II. Sodyum perborat tetra hidrat ve su karışımı pat halinde kron pulpa odasına uygulandı, III. Sodyum perborat tetra hidrat ve % 30 hidrojen peroksit karışımı pat halinde kron pulpa odasına uygulandı, Tüm dişler geçici dolgu maddesi ile restore edilip, etüvde 72 saat bekletildi. Süre sonunda geçici dolgu maddeleri uzaklaştırıldıktan sonra, dişlerin giriş kaviteleri su spreyi ile 30 s yıkandı ve kurulandı. Tüm dişlerin giriş kavitelerine üretici firma tavsiyesi doğrultusunda kompozit rezin Filtek Silorane, 3M, ESPE, USA restorasyonlar yapıldı ve 24 saat distile suda bekletildi. Kök uçları mum ve restorasyon çevreleri hariç tüm diş yüzeyleri ise iki kat tırnak cilası ile kaplandıktan sonra dişler 24 saat % 0,5'lik bazik fuksin solüsyonunda bekletildiler. Dişler bucco-palatinal yönde restorasyonların ortasından geçecek şekilde su soğutması altında kesildi. Her restorasyon mikroskop altında incelendi x30 ve skala yardımı ile skorlandı. Mikrosızıntı sonuçları istatistiksel olarak değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirmeye göre III. grubun diğer iki gruptan farklı olduğu saptandı α=0.05 . Sonuçlar intra koronal beyazlatmada kullanılan sodyum perborat ve % 30 hidrojen peroksit karışımının Siloran kompozit rezinin mikrosızıntısını arttırdığını gösterdi