NEPOJASNJENO POVIŠANJE AKTIVNOSTI ASPARTAT AMINOTRANSFERAZE: PRIKAZ PRIMERA - Tjaša Žagar; Rok Orel (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2021)
V prispevku prikazujemo primer nepojasnjeno povišane aktivnosti aspartat aminotransferaze (AST). AST je encim, ki se nahaja v številnih tkivih, zato je serumska aktivnost tega encima lahko povišana pri različnih boleznih. Pri izoliranem povišanju AST smo zato postavljeni pred diagnostični izziv, ki zahteva, da izključimo številne bolezni. Če jih z veliko verjetnostjo izključimo, govorimo o nepojasnjenem povišanju aktivnosti AST. Izsledki nekaterih raziskav so pokazali, da lahko del povišanja pojasnimo z makroencimi, točneje z makro AST. Tudi v prikazanem primeru smo postavili sum, da je povišana aktivnost AST posledica makro AST. Ker v laboratoriju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana določitev makro AST ni mogoča, diagnoze nismo niti potrdili niti ovrgli.