Tratamentul inflamației în ateroscleroză și aterotromboză, între experiment și realitate. - Ana Plugaru; Mihaela Ivanov; Victoria Ivanov; Lucia Ciobanu (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Mai mulți investigatori au venit cu diverse propuneri de tratament antiinflamator împotriva a mai multor markeri cunoscuți ai inflamației. Încercările terapeutice au variat de la agenți de spectru larg cum ar fi glucocorticoizii până la inhibiția anumitor căi și cascade foarte înguste. În pofida rezultatelor promițătoare a studiilor experimentale, studiilor preclinice și chiar trialurilor de faza a doua, toate obținând beneficii în reducerea complicațiilor post-infarct, majoritatea trailurilor clinice de faza a treia au eșuat. Cauzele acestor eșuări încă nu au fost bine explicate, sporind interesul față de acest subiect și demonstrând necesitatea încercărilor ulterioare de a găsi remedii ce ar putea fi incluse în tratamentul de bază al pacienților respectivi. Chiar și cele care au avut succes în studii clinice mari și au obținut rezultate de necrezut în reducerea evenimentelor repetate, mai au de parcurs încă o cale lungă și anevoioasă până a fi introduși în recomandările internaționale.