INCIDENȚA TULBURĂRILOR DE SOMN LA COPIII CU PARALIZIE CEREBRALĂ - Ioana Grigore; Georgeta Diaconu (Amaltea Medical Publishing House, 2010)
Exprimarea clinică a tulburărilor de somn este foarte variată, distingându-se tulburări legate de adormire şi manifestări patologice care apar în timpul somnului. Scopul studiului a fost de a determina prezenţa tulburărilor de somn la 129 de pacienţi de vârstă pediatrică cu paralizie cerebrală (PC). Pentru diagnosticul tulburărilor de somn a fost completat de către părinţi Pediatric Sleep Questionnaire. La 61 (47,28%) dintre pacienţii cu PC urmăriţi s-au depistat probleme de somn. Cele mai frecvente tulburări de somn au fost reprezentate de difi cultăţi în iniţierea somnului (50,81%), treziri nocturne frecvente (44,26%) şi insomnie (49,18%). Tulburările de somn pot fi prezente la orice vârstă la copiii cu PC. Cele mai frecvente manifestări sunt manifestările legate de adormire şi parasomniile.